Kurssien sisältö

Tietoa, joka lisää itseluottamusta

Tapaturmia sattuu ja sairauksia esiintyy, usein silloin kun sitä vähiten odottaa. Ja vilkkaat lapset joutuvat onnettomuuksiin aikuisia useammin. Nopean ensiavun saaminen kohentaa merkittävästi uhriksi joutuneen terveydentilaa, mikä puolestaan johtaa nopeampaan toipumiseen.

Lapset ja nuoret saavat vammoja vapaa-ajallaan, usein harrastaessaan urheilua tai liikenteen joukossa liikkuessaan. Toki tapaturmia sattuu myös koulupäivien aikana. Tavallisimpia vammoja ovat hengitysteihin joutuneet vieraat esineet, ranteen tai nilkan nyrjähdys, aivotärähdys, haavat, silmävammat ja luunmurtumat. Mahdollisuus puuttua tilanteeseen ja auttaa loukkaantunutta toveria on ensiarvoisen tärkeää asianosaisille.

Ensiapua oikeina annoksina

Ensiapukoulutuksemme on suunniteltu kohderyhmän tarpeet huomioiden, esikoulusta aina toiselle asteelle ja opettajille. Eri koulutusjaksot räätälöidään kohderyhmän iän ja halutun kurssipituuden mukaan. Yksi kurssi kestää yhdestä kolmeen tuntia. Jokaiselle kohderyhmälle tarjotaan enintään neljä kurssijaksoa, ja kukin jakso voi olla muista riippumaton tai osa laajempaa kokonaisuutta.

Esimerkkejä erilaisista koulutusjaksoista:

  1. Auttaminen
    1. Mitä on ensiapu?
    2. Miksi ensiapua tarvitaan?
    3. Kuinka voin olla avuksi, jos en omista ensiapupakkausta enkä ole osallistunut ensiapukurssille?
    4. Miten rauhoitan toisen ihmisen?
    5. Mitä tapahtuu, kun soitan numeroon 112?
    6. Kuinka 112 Suomi -sovellus toimii?
      Koulutusjakso sisältää erilaisia harjoitustehtäviä ja roolileikkejä.
       
  2. Arkipäivän tapaturmia
    Roolileikkien kautta käymme läpi oikeaoppiset ensiaputoimenpiteet arkipäivän tapaturmatilanteissa, joita ovat mm. nenäverenvuodot, silmävammat, nyrjähdykset, aivotärähdykset ja haavaumat. Olemme koonneet onnettomuustapauksia koulujen tapaturmatilastojen pohjalta.
     
  3. Tajuttoman henkilön hoitaminen
    Näytämme, kuinka henkilön terveydentila on tutkittavissa nopean ja helpon ABC-menetelmän avulla. Opetamme, kuinka henkilö käännetään kylkiasentoon (vakaa kylkiasento). Näytämme myös, kuinka sydämen ja keuhkojen elvytys (PPE) saattaa pelastaa jonkun sydänkohtauksen saaneen. Opastamme, kuinka suoritetaan rintakehän painelu ja suusta-suuhun-puhallusmenetelmä.
     
  4. Näin toimii sydämenkäynnistin
    Käymme läpi, kuinka sydämenkäynnistin eli defibrillaattori toimii ja kuinka sitä käytetään henkilön elvytyksessä.
     

Kaikki koulutusmateriaalimme perustuu viimeisimpään kansalliseen ja kansainväliseen ensiapu- ja elvytysohjeistukseen.

Kouluttajistamme

Kouluttajina toimivat Johanniittain avun hyväksymät ensiapukouluttajat. Vastaavana kouluttajana ja toiminnan valvojana toimii ensiavun ja terveystiedon koulutuksen (ETK) omaava henkilö. Kouluttajillamme on pitkä käytännön kokemus ensiavusta ja päivystystyöstä. Koulutamme sekä suomeksi että ruotsiksi.

 

Kyllä, haluan kuulla lisää ensiapukursseista